Ajokorttilupahakemus jätetään mahdollisimman pian autokoulun aloittamisesta. Lupa on kolme vuotta voimassa. Helpoin, nopein ja halvin tapa on hakea lupaa Traficomin verkkopalvelussa. Hakemusta varten tarvitset verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen tunnistautumista varten, sekä voimassa oleva henkilöllisyystodistus. Ajokorttiin tulee rekisterissä olevat valokuvat, jotka olet toimittanut henkilökorttia, passia tai ajokorttia varten. Jos sähköinen hakemus ei onnistu, jos tarvitset lääkärintodistus lupahakemuksen liitteeksi, tai jos haluat päivittää valokuvan, on ajokorttilupahakemus jätettävä Ajovarmalla.

Ajokorttilupahakemus kannattaa hoitaa mahdollisimman pian aloituksen jälkeen, jotta autokoulu ei viivästyisi. Teoriakoe on varattavissa vasta kun ajokorttilupa on myönnetty.

I-ryhmän ajokortti

Ensimmäistä ajokorttilupaa hakevat antavat terveysvakuutuksen, josta voit lukea täältä. Muista ilmoittaa, jos tarvitset silmälaseja ajaessasi! Eli lukulaseja ei lasketa, eikä merkitä ajokortin erityisehdoksi. Mikäli et voi tai halua antaa vakuutusta, tulee lääkärinlausunto liittää hakemukseen.

II-ryhmän ajokortti

C1- ja C-korttia varten vaaditaan aina lääkärinlausunto ajokorttia varten. Muista mainita ajokorttiluokka pyytäessäsi lääkärinlausuntoa. Kun korotat C1- tai C-kortin, voi hakemuksen tehdä sähköisesti, koska olet jo toimittanut lääkärinlausunnon II-ryhmää varten.

Ajovarma ei ota enää vastaan autokoulun kautta lähetettyjä lupahakemuksia.

Jos olet jättänyt hakemuksesi autokoululle, mutta et ole maksanut käsittelymaksua ja/tai tuonut kuvat 10/2023 loppuun mennessä, hakemusta ei voi enää toimittaa autokoulun kautta.